II. Bahçe Tasarımının Temelleri
III. Bahçeniz için Doğru Bitkileri Kura çekmek
IV. İşlevsel Bir Bahçe Yaratmak
V. Bahçenize İlgi Cazibeli Unsurlar Eklemek
VI. Bahçenizin Bakımı
VII. Bahçede Mevsimsel Değişimler
VIII. Sürdürülebilir Bahçe Tasarımı
IX. Çocuklar İçin Bahçe Tasarlamak
Popüler Sorular
Antet | Özellikler |
---|---|
Bahçe Tasarımı |
|
Bahçe Düzenlemesi |
|
Bahçıvanlık ipuçları |
|
Veranda Tasarımı |
|
Bahçe Düzenlemesi |
|
II. Bahçe Tasarımının Temelleri
Bahçe tasarımı hem zorlayıcı bununla beraber ödüllendirici olabilen bir sanattır. Bir bahçe tasarlarken alanın büyüklüğü, iklim, istenilen bitkiler ve bütçe şeklinde dikkate katılması ihtiyaç duyulan birçok değişik faktör vardır.
Herhangi bir bahçe tasavvur projesinin ilk adımı bir plan oluşturmaktır. Bu, sonlanmış ürünü görselleştirmenize ve bütün öğelerin beraber çalıştığından güvenilir olmanıza destek olacaktır. Bir bahçe planı oluşturmanın birçok değişik yolu vardır, sadece en kolaylarından biri sıradan bir eskiz kullanmaktır.
Bir planınız olduğunda bahçeniz için nebat seçmeye başlayabilirsiniz. Bahçeniz için en iyi bitkiler iklime, güneş ışığı miktarına ve toprak koşullarına bağlı olacaktır. Herhangi bir nebat satın almadan ilkin araştırmanızı yaptığınızdan güvenilir olun, böylece ne bekleyeceğinizi bilirsiniz.
Bahçenizi dikerken bitkilerin aralıklarını dikkate almak önemlidir. Bitkilerin büyümesi için kafi alan olduğu için güvenilir olmak istiyorsunuz fakat hem de onların fazlaca kalabalık olmasını da istemiyorsunuz.
Bahçe tasarımı geçindiren bir süreçtir ve muhtemelen zamanla ayarlamalar yapmanız gerekecektir. Sabırlı olun ve kendi şahsi cennetinizi yaratma periyodunun keyfini çıkarın.
III. Bahçeniz için Doğru Bitkileri Kura çekmek
Güzel bir bahçe yaratmanın ilk adımı ikliminiz ve konumunuz için doğru bitkileri seçmektir. Seçimlerinizi yaparken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç nokta:
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı.
- Bahçenizdeki toprak türü.
- Bahçenizin almış olduğu su miktarı.
- Bahçenizin büyüklüğü.
- Bölgenizin dayanıklılık bölgesi.
Bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok değişik nebat türü vardır, bu yüzden ihtiyaçlarınıza müsait bir şey bulacağınızdan güvenilir olabilirsiniz.
Bahçeniz için doğru bitkileri kura çekmek için birkaç ipucu:
- Bölgenize has bitkileri seçin.
- Kuraklığa dayanıklı ve azca bakım gerektiren bitkileri seçin.
- Senenin değişik zamanlarında çiçek açacak bitkileri seçin.
- Yabani hayvanlara yemek ve barınak sağlayacak bitkileri seçin.
Bu ipuçlarını takip ederek ikliminize ve konumunuza müsait, güzel ve davetkar bir bahçe yaratabilirsiniz.
IV. İşlevsel Bir Bahçe Yaratmak
İşlevsel bir bahçe, sahiplerinin gereksinimlerini karşılayan bahçedir. Bu, yemek yetiştirecek bir yer, dinlenme alanı ya da evlatların oynayabileceği bir yer sağlamayı içerebilir. İşlevsel bir bahçe tasarlarken aşağıdaki faktörlerin dikkate katılması önemlidir:
- Bahçenizin büyüklüğü
- Bölgenizdeki iklim
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Yetiştirmek dilediğiniz nebat türleri
- Senin bütçen
Bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında fonksiyonel bahçenizi tasarlamaya başlayabilirsiniz. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Bir planla başlayın. Bu, bahçenizin düzenini görselleştirmenize ve ihtiyacınız olan şeyleri karşıladığından güvenilir olmanıza destek olacaktır.
- İkliminize ve bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarına müsait bitkileri seçin.
- Bahçenizde oturma alanı, sebze bahçesi ve vazo şeklinde muhtelif alanlar yaratın.
- Nemin korunmasına ve yabani otların bastırılmasına destek olmak için malç kullanın.
- Bilhassa kuraklık dönemlerinde bitkilerinizi tertipli olarak sulayın.
Bu ipuçlarını takip ederek hem güzel bununla beraber ergonomik, işlevsel bir bahçe yaratabilirsiniz.
Bahçenize İlgi Cazibeli Unsurlar Eklemek
İyi tasarlanmış bir bahçe, göze hitap eden ve görsel albeni hissi yaratan muhtelif unsurlara haiz olmalıdır. Bahçenize ilginç unsurlar eklemek için birtakım ipuçları:
Değişik nebat ve çiçek türlerini kullanın. Muhtelif nebat ve çiçekler daha ilgi çekici ve görsel olarak cazibeli bir bahçe yaratacaktır. Değişik biçim, ebat, renk ve dokuya haiz bitkileri seçin.
Değişik çiçeklenme zamanlarına haiz bitkileri dahil edin. Bu, bahçenizin çiçeklenme süresini uzatmaya destek olacak ve daima çiçek açan bir şeyler olmasını elde edecektir.
Bahçenize birazcık yükseklik ilave edin. Ağaçlar, çalılar ve uzun ömürlü bitkiler şeklinde uzun bitkiler bahçenize derinlik ve alaka katabilir.
Çeşitlilik eklemek için kapları kullanın. Saksılar fazla alanınız olmayan alanlarda nebat yetiştirmek için kullanılabileceği şeklinde bahçenizde odak noktaları kurmak için de kullanılabilir.
Birtakım sert peyzaj elemanları ilave edin. Kayalar, patikalar ve su özellikleri şeklinde sert düzen unsurları bahçenize yapı ve alaka katabilir.
Bahçenizde yaban yaşamını teşvik edin. Kuşlar, kelebekler ve öteki yabani hayvanlar bahçenize tabiat dokunuşu katabilir ve bahçenizi dinlenmek için daha eğlenceli bir yer haline getirebilir.
Bu ipuçlarını takip ederek hem güzel bununla beraber ilginç bir bahçe yaratabilirsiniz.
VI. Bahçenizin Bakımı
Bahçeniz kurulduktan sonrasında, en iyi halde görünmesini sağlamak için tertipli bakım gerektirecektir. Buna sulama, yabani otların temizlenmesi ve budama da dahildir.
Bahçenizi sulamak, bitkilerinizin sıhhatli ve büyümesini sağlamak için fazlaca önemlidir. Bitkilerinizin gereksinim duyduğu su miktarı, haiz olduğunuz nebat türüne, yaşadığınız iklime ve senenin zamanına bağlı olarak değişecektir.
Bahçenizin en iyi halde görünmesini sağlamak için ayıklama da önemlidir. Yabani otlar bitkilerinizle su, gıda maddeleri ve güneş ışığı için rekabet eder, bu yüzden onları tertipli olarak ortadan kaldırmak önemlidir.
Bitkilerinizi sıhhatli tutmak ve yeni büyümeyi teşvik etmek için budama gereklidir. Budama hem de bitkilerinizin şekillendirilmesine ve daha cazibeli hale getirilmesine de destek sağlar.
Bu sıradan bakım ipuçlarını takip ederek bahçenizin bütün sene süresince en iyi halde görünmesini sağlayabilirsiniz.
VII. Bahçede Mevsimsel Değişimler
Mevsimler, ilkbaharda çiçeklerin açmasından, sonbaharda yaprakların dökülmesine kadar bahçede birçok değişimi bununla beraber getirir. Bu değişimler bahçeciliğin güzel bir parçası olabilir fakat hem de zorluklara da yol açabilir. Sözgelişi, ilkbaharda iyi yetişen bitkiler yazın dayanıklı olmayabilir ve yazın gelişen bitkiler kışın hayatta kalamayabilir.
Bulunduğunuz bölgedeki mevsimsel değişimlerin bilincinde olmanız ve bahçenizi buna gore planlamanız önemlidir. İkliminize müsait bitkileri seçerek bahçenizin bütün sene süresince güzel ve sıhhatli bulunmasına destek olabilirsiniz.
Bahçedeki mevsimsel değişimlerle başa çıkmak için birtakım ipuçları:
- İlkbaharda bahçenizdeki ölü ya da hastalıklı bitkileri kaldırarak başlayın. Hemen sonra bitkilerinizin iyi bir başlangıç yapmasına destek olmak için toprağa kompost ya da gübre ilave edin.
- Yazları, bilhassa sıcak ve kurak dönemlerde bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Toprağı nemli tutmaya destek olmak için bitkilerinizin etrafını malçlayın.
- Sonbaharda bitkilerinizi kışa hazırlanmalarına destek olmak için budayın. Ölü ya da hastalıklı dalları çıkarın ve fazlaca yoğun olan bitkilerin dallarını inceltin.
- Kışın bitkilerinizi bir malç ya da saman tabakasıyla kaplayarak soğuktan koruyun.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin değişen mevsimlerde gelişmesine destek olabilirsiniz.
Sürdürülebilir Bahçe Tasarımı
Sürdürülebilir bir bahçe, etraf dostu olacak ve etraf üstündeki tesirini en aza indirecek halde tasarlanmış bir bahçedir. Bu, bölgenize has bitkileri seçerek, su tasarrufu elde eden sulama yöntemlerini kullanarak ve doğal atıkları kompostlaştırarak yapılabilir.
Sürdürülebilir bir bahçe yaratmanın birçok faydası vardır. Yalnız çevrenin korunmasına destek olmakla kalmayacak, hem de su faturanızdan ve bahçe malzemelerinizden de tutum edeceksiniz. Ek olarak sürdürülebilir bir bahçe, geleneksel bir bahçeden daha güzel ve bereketli olabilir.
Sürdürülebilir bir bahçe oluşturmakla ilgileniyorsanız, başlamanıza destek olacak birçok kaynak bulunmaktadır. Amerikan Bahçıvanlık Derneği Sürdürülebilir bahçecilikle alakalı makaleler, videolar ve imalathane emek harcamaları da dahil olmak suretiyle muhtelif kaynaklar sunar. Sürdürülebilir bahçecilikle alakalı detayları de şuradan bulabilirsiniz: ABD Orman Hizmeti ve Çevreyi Koruma Ajansı.
IX. Çocuklar İçin Bahçe Tasarlamak
Bahçe, evlatların oynaması, öğrenmesi ve keşfetmesi için mükemmel bir yer olabilir. Küçüklere yönelik bir bahçe tasarlarken onların gereksinimlerini akılda tutmak önemlidir. Göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan birtakım hususlar şunlardır:
- Bahçenin büyüklüğü. Ufak bir bahçe evlatların gezinmesi ve oynaması için daha rahat olacaktır.
- Nebat türü. Evlatların oynaması için güvenilir olan bitkileri seçin.
- Bahçenin konumu. Bahçe evlatların fazla ısınmadan oynayabileceği, güneşli bir yerde bulunmalıdır.
- Bahçenin özellikleri. Evlatların keyif alacağı kum havuzu, salıncak seti ya da su özelliği şeklinde özelliklere yer verin.
İşte çocuklar için muhteşem bir bahçe tasarlamaya yönelik birtakım ipuçları:
- Evlatların dikkatini çekmek için parlak renkler ve keyifli şekiller kullanın.
- Pürüzsüz kayalar, kaba ağaç kabuğu ve yumuşak çimen şeklinde muhtelif dokuları ilave edin.
- Okumak için gölgeli bir alan, oyun oynamak için güneşli bir nokta ve serinlemek için su özelliği şeklinde muhtelif alanlar yaratın.
- Bahçenin evlatların oynayabileceği güvenilir olduğu için güvenilir olun.
Bahçe, evlatları aleni havada ve etken hale getirmenin mükemmel bir yolu olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek evlatların keyif alabileceği muhteşem bir bahçe yaratabilirsiniz.
Sual: Ufak bir bahçe için en iyi bitkiler nedir?
C: Ufak bir bahçe için birtakım iyi bitkiler şunlardır:
- Daylilies, hostalar ve coneflowers şeklinde fazlaca senelik bitkiler
- Petunya, kadife çiçeği ve impatiens şeklinde yıllıklar
- Fesleğen, nane ve biberiye şeklinde otlar
- Domates, biber ve salatalık şeklinde sebzeler
Sual: Bahçemin bakımını iyi mi yaparım?
C: Bahçenizin bakımını yapmak için şunları yapmanız icap eder:
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın
- Bitkilerinizi paket talimatlarına gore gübreleyin
- Bitkilerinizi gerektiği şeklinde budayın
- Zararlıları ve rahatsızlıkları deneyin
S: Bahçe tasarlamaya yönelik birtakım ipuçları nedir?
C: Bir bahçe tasarlamaya yönelik birtakım ipuçları şunlardır:
- Bahçeniz için bir tema seçin
- Bahçe düzeninizi dikkatlice planlayın
- Muhtelif nebat ve çiçekler kullanın
- Su özellikleri, heykeller ve kafesler şeklinde ilginç unsurları ilave edin
0 Yorum