Bir bahçe her eve güzel ve işlevsel bir katkı olabilir. Rahatlayabileceğiniz, misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz ya da kendi yemeğinizi yetiştirebileceğiniz bir yer sağlayabilir. İster çömez bir bahçıvan olun talep eder deneyimli bir ustalaşmış olun, bahçenizi tasarlarken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç temel faktör vardır.
Bahçe Tasarımının Unsurları
Bahçe tasarımının üç ana unsuru şunlardır:
- Şekil
- İşlev
- Odak noktası
Biçim, bahçenizin genel şeklini ve yapısını anlatım eder. İşlev, bahçenizin sebze, çiçek yetiştirmek ya da dinlenebileceğiniz bir yer sağlamak şeklinde amacını anlatım eder. Odak noktası bahçenizin alımlı, alaka duygusu yaratan unsurudur.
Bahçeniz için Nebat Tarzı
Bahçeniz için seçeceğiniz bitkiler ikliminize, bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarına ve bahçenizin amacına bağlı olacaktır. Nebat seçerken bitkilerin büyüklüğünü, şeklini ve rengini dikkate almak önemlidir. Ek olarak seçeceğiniz bitkilerin birbiriyle ahenkli bulunmasına da dikkat etmelisiniz.
Dikim Planı Oluşturma
Bitkilerinizi seçtikten sonrasında bir ekim planı oluşturmanız icap eder. Bir dikim planı, bahçenizin iyi mi görüneceğini görselleştirmenize ve bitkilerin müsait halde yerleştirildiğinden güvenli olmanıza destek olacaktır. Dikim planınızı oluştururken bahçenizin büyüklüğünü, şeklini, almış olduğu güneş ışığı miktarını, toprağın drenajını göz önünde bulundurmalısınız.
Bahçenizin Bakımı
Bakımlı bir bahçe bakımsız bir bahçeden daha güzel ve bereketli olacaktır. Bahçe bakımının temel görevleri içinde sulama, yabani otların temizlenmesi, gübreleme ve budama yer alır. Ek olarak bahçenizi zararlılara ve hastalıklara karşı izlemeli ve gerekirse bu tarz şeyleri denetim dibine almak için adımlar atmalısınız.
Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme
En deneyimli bahçıvanlar bile bahçelerinde ara sıra sorunlarla karşılaşacaktır. En yaygın bahçe problemlerinden bazıları zararlıları, rahatsızlıkları ve kuraklığı ihtiva eder. Bahçenizde problemler yaşıyorsanız problemi gidermenize ve çözmenize destek olacak muhtelif kaynaklar bulunmaktadır.
Bahçecilikte yeniyseniz, periyodu kolaylaştırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Ilk olarak kolayca bakımını yapabileceğiniz sıradan bir tasavvur seçin. İkincisi, minik bir bahçeyle başlayın ve bahçecilikte daha kolay hale geldikçe az az nebat ilave edin. Üçüncüsü, kullanabileceğiniz değişik bitkiler ve teknikler hakkındaki daha çok informasyon edinmek için bahçecilikle alakalı kitapları, yazıları ve blogları okuyunuz.
Minik bir bahçeniz var ise güzel ve işlevsel bir alan yaratmanın hâlâ birçok yolu vardır. Minik bahçeler için en iyi bitkilerden bazıları yıllıklar, uzun ömürlüler ve çalılardır. Bahçenizde daha çok alan yaratmak için dikey bahçe tekniklerinden de yararlanabilirsiniz.
Tozlayıcılar gezegenimizin sağlığı için gereklidir. Yemek ve öteki malların üretimi için lüzumlu olan bitkilerin tozlaşmasına destek olurlar. Bölgenize has çiçekler dikerek ve onlara su deposu sağlayarak tozlaştırıcıları bahçenize çekebilirsiniz.
Sual: Değişik bahçe türleri nedir?
C: Aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle birçok değişik bahçe türü vardır:
- Resmi bahçeler
- Resmi olmayan bahçeler
- Su bahçeleri
- Xeriscapes
- Yenilebilir bahçeler
Sual: Bahçecilik yapmanın yararları nedir?
C: Bahçeciliğin aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle birçok faydası vardır:
- Stresi azaltır
- Ruh halini iyileştirir
- Fizyolojik aktiviteyi artırır
- Başarı duygusu sağlar
- Yaratıcılığı teşvik eder
S: Iyi mi başlayabilirim?
Antet | Özellikler |
---|---|
Bahçe Tasarımı |
|
Bahçe Planlama |
|
Bahçıvanlık ipuçları |
|
Aleni Havada Hayat |
|
Zeki Bahçecilik |
|
II. Bahçe Tasarımının Unsurları
Bahçe tasarımının unsurları başarıya ulaşmış bir bahçeyi meydana getiren temel bileşenlerdir. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
Biçim: Bahçenizin şekli ve yapısı.
Kıstas: Bahçenizin çevresine gore büyüklüğü ve payı.
Doku: Bahçenizdeki bitkilerin, malzemelerin ve yüzeylerin değişik dokuları.
Renk: Bahçenizdeki bitkilerin, çiçeklerin ve öteki unsurların renkleri.
Fer: Işığın bahçenizle hem naturel aynı zamanda suni etkileşim şekli.
Hareket: İnsanların, hayvanların ve bitkilerin bahçenizdeki hareketi.
Ses: Bahçenizdeki tabiat ananın, suyun ve öteki unsurların sesleri.
Koku: Bahçenizdeki bitkilerin, çiçeklerin ve öteki unsurların kokuları.
III. Bahçeniz için Nebat Tarzı
Bahçeniz için seçtiğiniz bitkilerin genel görünümü ve hissi üstünde büyük tesiri olacaktır. Nebat seçerken aşağıdaki faktörleri dikkate almak önemlidir:
- İklim bölgeniz
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Bahçenizdeki toprak koşulları
- Senin bütçen
- Şahsi tercihleriniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok değişik nebat türü vardır, bu yüzden ihtiyaçlarınıza müsait bir şey bulacağınızdan güvenli olabilirsiniz. Bahçeniz için nebat seçimine ait birkaç ipucu:
- Bölgenize has bitkileri seçin. Bu onların ikliminizde gelişmesine destek olacak ve sulama ve gübre ihtiyacını azaltacaktır.
- Seçtiğiniz nebat türlerini karıştırın. Görsel olarak ilginç bir bahçe kurmak için değişik yükseklik, biçim ve renkteki bitkileri ilave edin.
- Arılar ve kelebekler şeklinde tozlaştırıcıları çeken çiçekler ekin. Bu böcekler sıhhatli bir bahçe ekosistemi için gereklidir.
- Denemekten korkmayın! Bir bahçe tasarlamanın birçok değişik yolu vardır; bu yüzden yeni bir şeyler denemekten korkmayın.
Minik bir planlama ile evinize güzellik ve kıymet katacak güzel ve işlevsel bir bahçe yaratabilirsiniz.
Dikim Planı Oluşturma
Dikim planı, bitkilerinizi bahçenizde nereye dikmek istediğinizi yayınlayan bir haritadır. Bahçenizin genel düzenini görselleştirmenize ve bitkilerinizin müsait halde yerleştirildiğinden güvenli olmanıza destek olduğu için, bahçe tasarımı için mühim bir araçtır.
Bir ekim planı oluştururken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız icap eder:
- Bahçenizin büyüklüğü ve şekli
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Bahçenizdeki toprağın türü
- Bölgenizdeki iklim
- Yetiştirmek dilediğiniz bitkiler
Bütün bu faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında ekim planınızı meydana getirmeye başlayabilirsiniz. Yatakların boyutu ve şekli ve mevcut yapı ya da özelliklerin konumu da dahil olmak suretiyle bahçenizin kaba bir taslağını çizerek başlayın. Ondan sonra, bitkileri türüne ve boyutuna gore gruplandırdığınızdan güvenli olarak planınıza bitkileri eklemeye başlayın.
Bitkileri yerleştirirken aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Uzun bitkiler bahçenin arka bölümüne, kısa bitkiler ise ön bölümüne yerleştirilmelidir.
- Benzer su ve güneş ışığı ihtiyaçlarına haiz bitkiler bir arada gruplandırılmalıdır.
- Büyümeleri için bitkiler içinde boşluk bırakın.
Dikim planınızı tamamladıktan sonrasında uygulamaya başlayabilirsiniz!
V. Bahçenizin Bakımı
Bakımlı bir bahçe, seneler boyu güzellik ve keyif deposu olabilir. Bahçenizin bakımı için birkaç ipucu:
- Bilhassa kuraklık dönemlerinde bitkilerinizi tertipli olarak sulayın.
- Bitkilerinizi paket talimatlarına gore gübreleyin.
- Bitkilerinizi sıhhatli tutmak ve en iyi halde görünmelerini sağlamak için tertipli olarak budayın.
- Mahalli yayım acentenizin tavsiyelerini takip ederek zararlıları ve rahatsızlıkları denetim dibine alın.
- Nemi korumaya, yabani otları bastırmaya ve bitkilerinizin köklerini korumaya destek olmak için bahçenizi malçlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin gelişmesine ve size senelerce keyif vermesine destek olabilirsiniz.
VI. Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme
Her bahçıvan bir noktada sorunlarla karşılaşacaktır sadece kolayca önlenebilecek ya da çözülebilecek birkaç genel problem vardır. Yaygın bahçe problemlerini gidermeye yönelik birtakım ipuçları:
Kuru toprak: Bitkileriniz soluyorsa ya da yaprakları kahverengiye dönüyorsa, muhtemelen yeterince su almıyorlardır. Toprağı tertipli olarak deneyin ve üstteki birkaç inç kuruduğunda derinlemesine sulayın.
Aşırı Sulama: Bilhassa ağır killi topraklarda oldukça fazla su da problem olabilir. Bu kök çürümesine ve öteki sorunlara yol açabilir. Bitkilerinizi yalnızca toprak dokunulabilecek kadar kuru olduğunda sulayın.
Fazlaca fazla güneş: Narin yıllıklar şeklinde birtakım bitkiler oldukça fazla güneşten zarar görebilir. Bitkileriniz yanıyorsa, onları daha gölgeli bir yere taşımayı kontrol edin.
Kafi güneş yok: Sebzeler şeklinde öteki bitkilerin gelişmesi için tam güneşe ihtiyacı var. Bitkileriniz yeterince güneş almıyorsa çiçek açmayabilir ya da meyve vermeyebilir. Onları daha güneşli bir noktaya taşıyın ya da suni ışıkla destekleyin.
Zararlılar: Böcekler, kemirgenler ve öteki zararlılar bitkilere zarar verebilir ve onları çirkin hale getirebilir. Zararlıları denetim etmenin pestisitler, tuzaklar ya da naturel caydırıcılar kullanmak şeklinde muhtelif yolları vardır.
Hastalıklar: Hastalıklar da bahçelerde sorunlara niçin olabilir. Bitkileri etkileyebilecek oldukça sayıda değişik rahatsızlık vardır, bu yüzden tedavi etmeden ilkin problemi tarif etmek önemlidir. Birtakım yaygın hastalıklar içinde külleme, pas ve yanıklık bulunur.
Bu ipuçlarını takip ederek yaygın bahçe sorunlarının önlenmesine ve çözülmesine destek olabilirsiniz.
VII. Yeni Başlayanlar İçin Bahçe Tasarımı
Bahçecilik, aleni havanın tadını çıkarmanın, birazcık egzersiz yapmanın ve evinizin kaldırım çekiciliğini iyileştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. Sadece, bilhassa bahçecilikte yeniyseniz, bu oldukça fazla iş gerektirebilir. Şayet yeni başlıyorsanız, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu aşağıda verilmiştir:
- Minik başla. Büyük bir bahçeyi tek seferde hayata geçirmeye çabalamayın. Bunun yerine bakımını kolayca yapabileceğiniz minik bir alanla başlayın.
- İkliminize ve konumunuza müsait bitkileri seçin. Bölgenizde dayanıklı ve gelişecek bitkileri seçtiğinizden güvenli olun.
- Bahçenizi dikkatlice planlayın. Ekime başlamadan ilkin bahçenizi planlamak için birazcık süre ayırın. Ne yetiştirmek istediğinize ve bitkilerinizi iyi mi tanzim etmek istediğinize karar verin.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Bitkilerinizi sıhhatli tutmak için yapabileceğiniz en mühim şeylerden biri onları tertipli olarak sulamaktır.
- Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Bitkilerinizi gübrelemek onların kuvvetli ve sıhhatli büyümelerine destek olacaktır.
- Bitkilerinizi tertipli olarak budayın. Bitkilerinizi budamak onların sıhhatli kalmasına ve daha çok çiçek üretmesine destek olacaktır.
- Bitkilerinizi zararlılardan ve hastalıklardan koruyun. Bitkilerinizi zararlılardan ve hastalıklardan korumanın, naturel haşere denetim şekilleri kullanmak ve dayanıklı çeşitler dikmek şeklinde muhtelif yolları vardır.
Birazcık planlama ve özenle evinize güzellik ve kıymet katacak güzel bir bahçe yaratabilirsiniz.
Minik Mekanlar İçin Bahçe Tasarımı
Minik alanlar için bahçe tasarımı zorlayıcı olabilir sadece en kısıtlı alanlarda bile güzel ve işlevsel bir bahçe yaratmak ne olursa olsun mümkündür. Adım atmak için işte birkaç ipucu:
- Alanınızın ebatlarına müsait bitkileri seçin.
- Tırmanma bitkileri ya da asılı sepetler dikerek dikey alanı avantajınıza kullanın.
- Doluluk hissi yaratmak için bitkileri kümeler halinde gruplandırın.
- Bahçenize çeşitlilik ve alaka katmak için kapları kullanın.
- Yaratıcı olun ve değişik tasavvur fikirlerini kontrol edin.
Birazcık planlama ve yaratıcılıkla en minik alanlara bile sığacak güzel bir bahçe yaratabilirsiniz.
IX. Tozlaştırıcılar için Bahçe Tasarımı
Tozlayıcılar gezegenimizin sağlığı için gereklidir ve bahçeler onları desteklemede yaşamsal bir rol oynayabilir. Tozlayıcıları çeken muhtelif çiçekler ekerek daha sürdürülebilir bir ekosistem meydana getirmeye ve bahçenizin güzelliğini artırmaya destek olabilirsiniz.
Tozlayıcılara arkadaş bir bahçe tasarlamak için birtakım ipuçları:
- Değişik biçim, ebat ve renklerde muhtelif çiçekler ilave edin.
- Senenin değişik zamanlarında açan çiçekleri dikin.
- Tozlaştırıcılar için kuş banyosu ya da sığ bir su kabı şeklinde bir su deposu sağlayın.
- Bahçenizde pestisit ve herbisit kullanmaktan kaçının.
Bu ipuçlarını takip ederek bununla birlikte tozlayıcılar için de bir aden olan güzel bir bahçe yaratmanıza destek olabilirsiniz.
S: Bahçe tasarımının en mühim unsurları nedir?
C: Bahçe tasarımının en mühim unsurları şunlardır:
- Gaye: Bahçenizin ne yapmasını istiyorsunuz? Dinlenmek, konuk ağırlamak ya da yemek yetiştirmek için bir yer mi olmasını istiyorsunuz?
- Yer: Bölgenizde iklim iyi mi? Ne tür bir toprağın var? Bahçeniz ne kadar güneş alıyor?
- Bütçe: Bahçenize ne kadar para masrafınız gerekiyor?
S: Bahçeniz için nebat seçimine ait birtakım ipuçları nedir?
C: Bahçeniz için nebat seçimine ait birtakım ipuçları:
- İklim ve toprak koşullarınıza müsait bitkileri seçin.
- Ebat, biçim ve renk bakımından birbirini tamamlayacak bitkileri seçin.
- Azca bakım gerektiren ve bakımı rahat bitkileri seçin.
S: Bahçenizin bakımıyla alakalı birtakım ipuçları nedir?
C: Bahçenizin bakımıyla alakalı birtakım ipuçları:
- Bilhassa kuraklık dönemlerinde bitkilerinizi tertipli olarak sulayın.
- Bitkilerinizi paket talimatlarına gore gübreleyin.
- Bitkilerinizi sıhhatli tutmak ve en iyi halde görünmelerini sağlamak için tertipli olarak budayın.
0 Yorum