II. Bahçe Bakımının Temelleri
III. Bahçeniz için Mevsimsel Bakım
IV. Bahçedeki Zararlılar ve Hastalıklar
V. Çim Bakımı
VI. Bahçenizi Sulamak
VII. Bahçenizi Gübrelemek
VIII. Bahçenizi Malçlamak
IX. Bitkilerinizi Budamak
En Oldukca Sorulan Sorular
Antet | Hususiyet |
---|---|
Bahçe Bakımı | Çiçek, çalı ve ağaç dikimi ve bakımı |
Çim bakımı | Çimlerinizi biçmek, sulamak, gübrelemek ve havalandırmak |
Nebat Bakımı | Zararlıları ve rahatsızlıkları önleme ve denetim etme |
Bahçe Bakımı | Bahçenizdeki toprak standardını ve drenajı iyileştirme |
II. Bahçe Bakımının Temelleri
Bahçe bakımının temelleri, yetiştirdiğiniz nebat türü mutlaka aynıdır. Bu sıradan adımları izleyerek bitkilerinizin gelişmesine ve bütün mevsim süresince güzel çiçekler üretmesine destek olabilirsiniz.
1. İkliminiz için doğru bitkileri seçin. Her nebat her iklime müsait değildir. Bölgenizde dayanıklı ve hava şartlarına dayanabilecek bitkileri seçtiğinizden güvenilir olun.
2. Toprağı hazırlayın. Herhangi bir şey ekmeden ilkin toprağı kompost ya da öteki naturel maddelerle değiştirerek hazırladığınızdan güvenilir olun. Bu, bitkilerinize yarar sağlayacak biçimde toprağın drenajını ve gıda içeriğini iyileştirmeye destek olacaktır.
3. Bitkilerinizi doğru derinliğe dikin. Bitkilerinizi dikerken doğru derinliğe dikmeniz önemlidir. Şayet onları oldukça derine dikerseniz, gelişmek için gereksinim duydukları güneş ışığına erişemeyeceklerdir. Şayet onları oldukça sığ bir yere dikerseniz, kurumaya ve rüzgardan zarar görmeye karşı kırılgan olacaklardır.
4. Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Bitkilerinizi sulamak bahçe bakımının en mühim yönlerinden biridir. Bilhassa kuru dönemlerde bitkilerinizi derinlemesine ve tertipli olarak suladığınızdan güvenilir olun.
5. Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin. Bitkilerinizi gübrelemek onların kuvvetli ve sıhhatli büyümelerine destek olacaktır. Paket talimatlarına gore dengeli bir gübre uygulayın.
6. Zararlıları ve rahatsızlıkları deneyin. Zararlılar ve hastalıklar bitkilerinize zarar verebilir ve onların çirkin görünmesine niçin olabilir. Zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin naturel ilaçlar ve kimyasal böcek ilaçları da dahil olmak suretiyle muhtelif yolları vardır.
7. Bitkilerinizi tertipli olarak budayın. Bitkilerinizi budamak onların sıhhatli kalmasına ve en iyi biçimde görünmelerine destek olacaktır. Nebat türüne bağlı olarak bitkilerinizi ilkbahar ya da sonbaharda budayın.
Bu sıradan ipuçlarını takip ederek bahçenizin bütün sürem süresince gelişmesine destek olabilirsiniz.
III. Bahçeniz için Mevsimsel Bakım
Bahçenize bakım yapmanın en iyi yolu, bakımınızı senenin değişik zamanlarındaki bitkilerinizin hususi gereksinimlerine gore uyarlamaktır. İşte mevsimsel bahçe bakımı için birtakım ipuçları:
- Bahar: İlkbaharda bitkilerinizi ayıklamaya, sulamaya ve gübrelemeye odaklanın. Ek olarak yeni büyümeyi teşvik etmek için birtakım bitkileri budamak isteyebilirsiniz.
- Yaz: Yazları, bilhassa kuraklık var ise bitkilerinizi tertipli olarak sulamak önemlidir. Ek olarak sıcakta sıhhatli kalmalarına destek olmak için bitkilerinizi daha sık gübrelemek isteyebilirsiniz.
- Düşmek: Sonbaharda bitkilerinizi derinden sulayarak ve yüksek potasyumlu gübreyle gübreleyerek kışa hazırlamak önemlidir. Ek olarak soğuk havaya dayanmalarına destek olmak için birtakım bitkileri budamak isteyebilirsiniz.
- Kış: Kış aylarında bitkilerinizi malç ya da samanla kaplayarak soğuktan korumak önemlidir. Hava oldukça kuru ise bitkilerinizi zaman zaman sulamak isteyebilirsiniz.
IV. Bahçedeki Zararlılar ve Hastalıklar
Zararlılar ve hastalıklar, bitkilere zarar verebildikleri ve hatta öldürebildikleri için bahçıvanlar için büyük bir problem olabilir. Bahçenizi sıhhatli tutmak için zararlıları ve rahatsızlıkları tespit edip tedavi edebilmek önemlidir.
Bahçelere hücum eden en yaygın zararlılardan bazıları şunlardır:
- Yaprak bitleri, tırtıllar, böcekler ve çekirge şeklinde böcekler
- Salyangoz ve sümüklü böcek şeklinde yumuşakçalar
- Tavşan, geyik ve köstebek şeklinde memeliler
- Serçe, güvercin ve sığırcık şeklinde kuşlar
Bahçelere hücum eden en yaygın hastalıklardan bazıları şunlardır:
- Pas
- Külleme
- Tüylü küf
- Verticillium solgunluğu
- Fusarium isterim
Bahçenizin zararlılar ya da hastalıklar tarafınca salgın edildiğinden şüpheleniyorsanız bu tarz şeyleri denetim dibine almak için harekete geçmek önemlidir. Zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin birkaç değişik yolu vardır:
- Ürün rotasyonu, sanitasyon ve yabani otların temizlenmesi şeklinde kültürel kontroller
- Pestisitler ve fungisitler şeklinde kimyasal kontroller
- Zararlıları denetlemek için naturel avcıların kullanılması şeklinde biyolojik kontroller
Uğraştığınız muayyen zararı olan ya da rahatsızlık için doğru denetim yöntemini kura çekmek önemlidir. Zararı dokunan ve rahatsızlık kontrolü ile alakalı daha çok data için mahalli bir yayımcıya ya da bahçecilik uzmanına danışabilirsiniz.
V. Çim Bakımı
Çim bakımı, güzel ve sıhhatli bir çime haiz olmanın mühim bir parçasıdır. İşte çim bakımı için birtakım ipuçları:
Çimlerinizi tertipli olarak biçin. Çimlerinizi biçmek için en iyi süre, çimlerin kuru olduğu ve bıçakların ortalama 3 inç boyunda olduğu zamandır.
Çimlerinizi havalandırın. Havalandırma, drenajın iyileştirilmesine destek sunar ve havanın ve suyun çimlerinizin köklerine ulaşmasını sağlar.
Çimlerinizi gübreleyin. Çimlerinizi gübrelemek sıhhatli büyümeyi desteklemeye ve yabani otları önlemeye destek sunar.
Çimlerinizi sulayın. Çimlerinizi derinlemesine ve seyrek olarak sulayın. Bu, derin köklerin teşvik edilmesine ve kuraklığa daha kırılgan olan sığ köklerin önlenmesine destek olacaktır.
Zararlıları ve rahatsızlıkları deneyin. Zararlılar ve hastalıklar çimlerinize zarar verebilir ve onu çirkin hale getirebilir. Zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin kültürel kontroller, kimyasal kontroller ve biyolojik kontroller dahil olmak suretiyle muhtelif yolları vardır.
Bu ipuçlarını takip ederek çimlerinizin bütün sene süresince en iyi biçimde görünmesine destek olabilirsiniz.
VI. Bahçenizi Sulamak
Bahçenizi sulamak, bitkilerinizin sıhhatli ve gelişmesini sağlamak için oldukça önemlidir. Bitkilerinizin gereksinim duyduğu su miktarı, haiz olduğunuz nebat türüne, yaşadığınız iklime ve senenin zamanına bağlı olarak değişecektir.
Genel hatlarıyla konuşursak, bitkiler sıcak yazları daha çok suya, serin kış aylarında ise daha azca suya gereksinim duyarlar. Sadece bitkilerinize dikkat etmeniz ve gerektiğinde sulamanız önemlidir. Bitkilerinizin yaprakları soluyor ya da kahverengiye dönüyorsa bu daha çok suya gereksinim duyduklarının bir işaretidir.
Bahçenizi sulamanın birkaç değişik yolu vardır. Hortum, sulama kabı ya da damla sulama sistemi kullanabilirsiniz. Bahçenizi sulamanın en iyi yolu bahçenizin ebatlarına ve şahsi tercihinize bağlı olacaktır.
Bahçenizi sularken suyun bitkilerinizin köklerine yetişmesi için derinlemesine sulamak önemlidir. Rüzgarlı bir günde bitkilerinizi sulamaktan kaçının, şu sebeple rüzgar suyu köklerden uzaklaştıracaktır.
Bahçenizi sulamak bahçeciliğin mühim bir parçasıdır sadece hem de süre alıcı bir iş de olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizi bereketli ve müessir bir halde sulayabilir ve bitkilerinizin gelişmesine destek olabilirsiniz.
VII. Bahçenizi Malçlamak
Malçlama, toprağı nemli tutarak, yabani otları azaltarak ve erozyonu önleyerek bahçenizin sağlığını iyileştirmenin mükemmel bir yoludur. Malç, yaprak, saman, ağaç kabuğu ya da kompost şeklinde muhtelif malzemelerden yapılabilir.
Bahçenizi malçlamak için bitkilerinizin etrafına ortalama 2-4 inç genişliğinde bir malç tabakası gösterim. Malçları bitkilerinizin gövdelerinden uzak tuttuğunuzdan güvenilir olun, şu sebeple bu çürümeyi teşvik edebilir.
Bahçenizi malçlamak, sağlığını ve görünümünü iyileştirmenin sıradan ve müessir bir yoludur. Bu ipuçlarını takip ederek bütün sene süresince güzel ve gelişen bir bahçenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Bahçenizi Malçlamak
Malçlama, bitkilerin etrafındaki toprağın yüzeyine kompost, yaprak ya da saman şeklinde bir naturel araç-gereç katmanının eklenmesini içeren bir bahçe tekniğidir. Malç, toprağın standardını iyileştirmeye, nemi korumaya ve yabani otları denetim etmeye destek sunar. Ek olarak bitkilerin donma hasarından korunmasına da destek olabilir.
Bahçenizde kullanabileceğiniz birkaç değişik malç türü vardır. Seçtiğiniz malç türü bahçenizdeki bitkilere ve ikliminize bağlı olacaktır.
Kompost, yaprak ve saman şeklinde naturel malçlar bir çok bahçe için en iyi seçenektir. Zaman içinde ayrışırlar, toprağa gıda maddeleri eklerler ve yapısının iyileştirilmesine destek olurlar. Doğal malçlar ek olarak kuru iklimlerde bilhassa mühim olan nemin korunmasına da destek sunar.
Bahçelerde çakıl, kaya ve plastik şeklinde naturel olmayan malçlar da kullanılabilir. Sadece ayrışmazlar ve toprağa gıda maddesi katmazlar. İnorganik malçlar, yabani ot baskısının yüksek olduğu bölgelerde bulunan bahçeler için yabani otları bastırmaya destek olabileceğinden iyi bir seçenek olabilir.
Bahçenize malç uygularken bitkilerin etrafına eşit biçimde yaymanız önemlidir. Malç tabakasının kalınlığı ortalama 2-4 inç olmalıdır. Malçları bitkilerin gövdelerinden uzak tuttuğunuzdan güvenilir olun, şu sebeple bu çürümeyi teşvik edebilir.
Malçlama bahçenizin sağlığını iyileştirmenin sıradan ve müessir bir yoludur. Bu ipuçlarını takip ederek bitkilerinizin bütün mevsim süresince gelişmesine ve güzel çiçekler üretmesine destek olabilirsiniz.
Budama, bitkilerinizin sıhhatli ve üretken kalmasına destek olabileceğinden bahçe bakımının mühim bir parçasıdır. Ölü ya da hastalıklı dalları ortadan kaldırarak, kalan dallara hava akışını ve fer nüfuzunu iyileştirmeye destek olabilirsiniz, bu da zararlıların ve rahatsızlıkların önlenmesine destek olabilir. Budama hem de bitkilerinizi şekillendirmenize ve daha bolca çiçek açmalarını teşvik etmenize destek olabilir.
Bitkilerinizi budarken keskin ve pak aletlerin kullanılması önemlidir. Bir tomurcuğun ya da boğumun derhal üstünden kestiğinizden güvenilir olun ve yırtık ya da pürüzlü kenar bırakmaktan kaçının. Nebat türüne bağlı olarak değişeceği için senenin doğru zamanında budamak da önemlidir.
Bitkilerinizi budamak için birtakım genel ipuçları:
- Yeni gelişme başlamadan ilkin ilkbaharın başlarında budama yapın.
- Ölü, hastalıklı ya da hasar görmüş dalları budayın.
- Iç içe geçen ya da birbirine sürtünen dalları budayın.
- Yere oldukça yakın büyüyen dalları budayın.
- Öteki dalları gölgeleyen dalları budayın.
Muayyen nebat türlerinin budanması ile alakalı daha çok data için bir bahçe uzmanına ya da mahalli bahçe merkezinize danışın.
Bahçe bakımıyla alakalı üç genel suali ve başlamanıza destek olacak yanıtları burada bulabilirsiniz:
Sual 1: Bahçemi sulamanın en iyi yolu nelerdir?
Bahçenizi sulamanın en iyi yolu haiz olduğunuz nebat türüne, bahçenizin ebatlarına ve yaşadığınız iklime bağlıdır. Genel hatlarıyla bitkilerinizi sığ ve sık sulamak yerine derin ve seyrek sulamalısınız. Bu, bitkilerinizi kuraklığa daha dayanıklı hale getirecek derin kökleri teşvik etmeye destek olacaktır.
Sual 2: Bahçemdeki zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin en iyi yolları nedir?
Bahçenizdeki zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin muhtelif yolları vardır:
- Ürün rotasyonu, malçlama ve sanitasyon şeklinde kültürel kontroller
- Faydalı böceklerin ve mikroorganizmaların kullanılması şeklinde biyolojik kontroller
- Pestisit ve fungisit kullanması şeklinde kimyasal kontroller
Bahçenizdeki zararlıları ve rahatsızlıkları denetim etmenin en iyi yolu, uğraştığınız muayyen zararlılara ve hastalıklara bağlıdır.
Sual 3: Bahçemdeki toprak standardını iyileştirmenin en iyi yolları nedir?
Bahçenizdeki toprak standardını iyileştirmenin muhtelif yolları vardır:
- Kompost ya da gübre şeklinde naturel maddelerin eklenmesi
- Toprağı kireç ya da kükürt şeklinde minerallerle değişiklik yapmak
- Drenajı ve havalandırmayı iyileştirmek için toprağı işlemek
Bahçenizdeki toprak standardını iyileştirmenin en iyi yolu, haiz olduğunuz toprağın türüne bağlıdır.
0 Yorum